Componist en pianist Ad de Roij overleden

De Tilburgse componist en pianist Ad de Roij is op 3 november in zijn woning in Tilburg overleden. De Roij werd 65 jaar. Hij was getrouwd met beeldend kunstenares Charlotte Molenkamp en laat twee kinderen na. Voor muziekminnaars komt zijn dood als een donderslag bij heldere hemel.

van de redactie

De flamboyante Ad de Roij werd in muziekkringen gewaardeerd om zijn werk, hij beschikte over een grote vriendenkring en had connecties met mensen die geld over hadden voor hun kunst. De man met de grote bos zwarte krullen woonde in een prachtige historische villa, een rijksmonument, op Koningshoeven in het zuidoosten van Tilburg. In dat huis met een uitbundig interieur gaf hij groots opgezette feesten, waar telkens ’tout’ kunstminnend en kunstenmakend Tilburg aanwezig was.

Foto van het online albumarchive van Ad de Roij

Internationaal maakte De Roij naam als pianist en als jurylid van pianoconcoursen. Hij bracht cd’s uit met eigen werk waarvan de opbrengst naar goede (kinder)doelen ging. Behalve festijnen in eigen huis organiseerde hij ook (piano)concerten in het Cenakel – voorheen klooster en later conservatorium – in zijn woonplaats. De Roij putte daarbij uit zijn enorme netwerk onder musici en zorgde daarmee voor verrassingen. Een voorbeeld is de wereldberoemde Italiaans/Zwitserse concertpianist Igor Roma die in een bruine kroeg, Café Weemoed in het centrum van Tilburg, een miniconcert gaf. De Roij en Igor Roma waren sinds vele jaren hechte vrienden. De Roij gaf onder eigen beheer de eerste cd uit van Roma.

Op de kunstenaarswebsite www.behance.net is een korte ‘geloofsbelijdenis’ te vinden van De Roij over zijn werk. ‘I hope to give some happy and reflecting moments to the people. My music includes harrowing sadness as well as exuberant humor.’ Zijn laatste bericht aan de buitenwereld dateert van 29 oktober 2017. Op Facebook deelde hij toen een oude compositie: Sparkling Days. In zijn eigen woorden: ‘A swinging piece with happy feelings, good mood, pleasure, having fun.’

 

© Brabant Cultureel 2017

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *