Urban Matterz: Helmond scoort met hip hop

“Ik hou van Helmond én van hip hop. Jarenlang moest ik voor dat laatste op mijn fietsje naar De Effenaar in Eindhoven. Tot ik dacht: waarom niet gewoon in Helmond?” Hans van den Berkmortel is initiatiefnemer van het hip hop festival Urban Matterz dat zondag 24 september 2017 zijn derde editie beleeft in de Helmondse Cacaofabriek. Vorig jaar trok het evenement ruim 10.000 bezoekers. Publiekstrekkers zijn ditmaal Mantronix, Kurtis Blow en Hans Dulfer.

door Anja van den Akker

De Amerikaanse hip hop fotograaf Joe Conzoe is ook dit jaar weer van de partij. Foto Hans van den Berkmortel

Helmond is niet bepaald bij uitstek hip hop stad. Juist daarom moest zijn grote liefde daar maar eens neerstrijken, bedacht Hans van den Berkmortel (48), galeriehouder, ondernemer, fotograaf, schilder, rapper en vooral hip hop liefhebber een paar jaar geleden. “Ik moest er altijd voor naar Eindhoven of  Tilburg. Dat zat me gewoon niet lekker. Tot er in 2012 een kwartje viel. Ik was in New York voor mijn bedrijf in ophangsystemen van schilderijen. Daarnaast wilde ik er werk kopen van hip hop fotograaf Joe Conzoe en was ik nog op zoek naar een leuke openingsact voor mijn nieuwe galerie. Conzoe suggereerde om dj Grand Wizzard Theodore te vragen. Die wilde wel naar Nederland komen. Maar toen dat via social media bekend werd, riep iedereen in mijn omgeving dat die galerie dan weleens te klein zou kunnen zijn. Dus ging ik in overleg met het toenmalige Helmondse poppodium Lakei met de vraag of Grand Wizzard Theodore daar ook niet zou kunnen optreden. Dat is gelukt. Alles bij elkaar bleek dit de bakermat voor de uiteindelijke Urban Matterz-formule: kunst, muziek, rap, deejaying, film, graffiti, bmx, skate, beatbox, breakdance, freerunning, panna battles et cetera in één festival.”

Kids Battle op de editie 2016 van Urban Matterz. Foto Hans van den Berkmortel

Geboren
Drie jaar later had Van den Berkmortel zijn eerste editie staan in de gloednieuwe Cacaofabriek. “Ik ben een paar honderd meter van die plek vandaan geboren. Het is toch prachtig als uitgerekend daar dan ook je passie wordt uitgedragen.” Er kwamen zo’n vijfduizend mensen op af, de tweede editie trok dubbel zoveel publiek.

Zondag 24 september 2017 is het opnieuw zo ver, in de voorafgaande dagen deden al ruim 2.500 scholieren mee aan een educatief hip hop programma. Met onder meer een speciale expositie in de Cacaofabriek. “Dan zie je kids die nog nooit in een museum zijn geweest en het uiteindelijk allemaal hartstikke leuk vinden”, constateert hij tevreden. De kracht van hip hop is, denkt Van den Berkmortel, dat die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en iedere keer met iets nieuws komt. Dat laatste zien we vooral terug in het gratis dagprogramma met energieke urban sports, performances en funky art. De bezoeker kan onder meer graffiti spuiten, breakdancen of aan stand up paddle doen (suppen) op het kanaal.

Straatartiest Kool Koor geeft een masterclass graffiti. Foto Hans van den Berkmortel

Het avondprogramma is, zo geeft Van den Berkmortel toe, echt ’old skool’ werk. Maar wel met klinkende namen als Kurtis Blow (The Breaks), Newcleus plus saxofonist Hans Dulfer en Mantronix (King of Beats), welke laatste volgens Van den Berkmortel al vijfentwintig jaar niet hebben opgetreden en nu Helmond hun revival gunnen. Verder beklimmen dj Sammy B (Jungle Brothers) alsook Starrlight en Divorze het podium.

Verlanglijstje
Van den Berkmortel is nog lang niet uitgedacht. Op zijn verlanglijstje voor de komende jaren staan in ieder geval Ice-T (rapper en acteur Tracy Marrow), rapper Schoolly D, dj Cash Money en rapper Kool Moe Dee. “Daarna moet het festival zichzelf maar eens opnieuw uitvinden. Ja, net als de hip hop zelf”, beaamt Van den Berkmortel. Hij weet zich gesteund door een stichting en talloze sponsoren. “Maar eerst wil ik al mijn oude hip hop helden nog een keer naar Helmond halen.”

Vlnr Joe Conzoe, dj Grand Wizzard en Hans van den Berkmortel. Foto Hella Martens

Urban Matterz, zondag 24 september 2017 in de Cacaofabriek Helmond. Avondprogramma: 18-23 uur. Kaarten € 20,00 (voorverkoop) en € 25,00 aan de zaal.

www.cacaofabriek.nl
www.urbanmatterz.nl

 

© Brabant Cultureel 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *