Bert Barten laat bomen musiceren in Bergeijk

‘Eeuwig zingen de bossen’ valt letterlijk te nemen. Althans, de meetbare signalen die een boom afgeeft, kunnen worden omgezet in klanken en die vormen samen muziek. Bert Barten, theatermaker, componist en culturele duizendpoot uit Oss, kwam op het idee toen hij samen met de Amerikaanse componist Scot Gresham-Lancaster in California een sequoia aan een synthesizer koppelde. Dat is vijfentwintig jaar geleden en nu, met veel verfijndere meettechniek, kunnen zowel de sapstroom, de gassen rondom de boom, het proces van fotosynthese en het zweten van de boom nauwkeurig worden gemeten. Dat levert patronen op die door ze te koppelen aan een instrument (dus door ze een stem te geven) muziek worden. Er ontstaat een muziekstuk waarvoor de boom de melodie schept en Barten en Gresham-Lancaster de instrumentatie verzorgen. Het resultaat is zoiets als minimal music à la Terry Riley of Philip Glass.

Van bomenknuffelaars houdt Barten niet. Het gaat om harde, meetbare zaken die de boom produceert en die in de kunstenaar hooguit een ‘tolk’ vinden die ze hoorbaar maakt. Zijn inspiratie haalde Barten onder meer uit het feit dat momenteel grote stukken oerbos in Polen ernstig worden bedreigd. Zaterdag 19 augustus 2017 vindt in Bergeijk het eerste Europese bomenconcert plaats. Ceders in Landschapspark Mien Ruys zijn de solisten en de klanken daarvan worden gemixt met de signalen die Barten van andere bomen opnam over een lange periode. Bomen leven immers langzamer dan mensen. Eén keer in en uitademen beslaat een etmaal en een boom reageert op het weer en op de seizoenen. (lt)

Bert Barten wordt geïnterviewd voor her het radioprogramma Vroege Vogels. foto VARA / Vroege Vogels

Talking Trees. Zaterdag 19 augustus in het Mien Ruyspark aan de Riethovensedijk in Bergeijk. Aanvang 21.30 uur. Bij regen vindt het concert plaats in Theater de Kattendans.

www.iampresent.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *