Vakjury roept station Breda uit tot beste gebouw van 2017

Het stationcomplex in Breda, een ontwerp van architect Koen van Velsen, is door een jury van architecten uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar. Het versloeg met een banddikte verschil het ontwerp van het stadshart van Deventer, dat met de publieksprijs aan de haal ging.

Het winnende ontwerp in Breda is meer dan een terminal voor trein en bus. Het is een project dat ook woningen, winkels, kantoren, een parkeergarage en de inrichting van de ruimtelijke omgeving omvat. Dat heeft voor de jury, onder leiding van oud-minister en oud-topman Hans Weijers, de doorslag gegeven. Citaat uit het juryrapport: ‘Breda torent boven de andere projecten uit door complexiteit en formaat. Het ontwerp raakt aan veel verschillende ruimtelijke thema’s: de inpassing van grootschalige infrastructuur, binnenstedelijk wonen en openbare ruimte’.

Waardering heeft de jury ook voor het feit dat de architect er in is geslaagd om een vergeten deel van de stad te verbinden met het centrum door een passage onder het station. Mede dankzij het plan voor het stationcomplex in Breda werd Van Velsen in 2016 al uitgeroepen tot Architect van het Jaar.

Het nieuwe station van Breda van architect Koen van Velsen brengt treinen, bussen, woningen, winkels, kantoren, een parkeergarage en de inrichting van de openbare ruimte onder één dak. Foto Piet den Blanken

De verkiezing van het Beste Gebouw van het Jaar gaat uit van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Er waren 113 gebouwen voor de prijs ingezonden. Daarvan zijn er negen genomineerd. Er was een opdeling in vier categorieën: stimulerende omgevingen, particuliere woonbeleving, leefbaarheid en sociale cohesie en identiteit en icoonwaarde. Het stationcomplex in Breda was winnaar van de overstijgende categorie.

Lindy Jense stelde in een reportage in Brabant Cultureel vast dat Breda er enorm op vooruit is gegaan: ‘En neem dat ‘enorm’ maar letterlijk: het oranjerood getinte complex ligt als een Grote Vriendelijke Reus in het hart van de stad. Het is in uiterlijk de totale tegenhanger van het bijna net zo nieuwe station van Arnhem. Waar dat de kijker betovert met machtige, vloeiende bewegingen en een high tech uitstraling, is Breda met zijn vierkante vormen en consequent gebruik van ambachtelijke baksteen meer functioneel dan uitroepteken’. (en)

Lees ook: Glas en bakstenen geven het nieuwe station van Breda een tijdloos karakter [Brabant Cultureel 2016]

www.gebouwvanhetjaar.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *