The making of: een promotiefilmpje voor Brabant Cultureel

Lukas de Kort en Froukje van Wengerden maakten in opdracht van Brabant Cultureel een promotiefilmpje. Beiden studeerden onlangs af aan de Nederlandse Filmacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Lukas de Kort, geboren en getogen in Eindhoven, had meteen voor ogen hoe hij de verschillende kunstvormen waarover Brabant Cultureel publiceert, wilde belichten. Hieronder volgt een impressie van de filmdag die plaatsvond op 10 januari 2017 in Paradox in Tilburg.

door Irma van Bommel

Het is dinsdagochtend acht uur. Bij Paradox in Tilburg heerst al volop bedrijvigheid. Het wordt een lange dag. Vanwege een beperkt budget zijn de opnamen voor het promotiefilmpje op één dag gepland. Brabant Cultureel heeft immers, afgezien van een incidentele gift of subsidie, geen inkomsten. Voordat de opnamen kunnen starten, moet er eerst van alles gebeuren.

Lukas de Kort (1988) en Froukje van Wengerden (1988) zijn die ochtend in alle vroegte uit Amsterdam vertrokken. Voor één dag hebben ze apparatuur gehuurd. ’s Morgens om acht uur zijn ze al druk aan het uitladen. Paradox heeft een zaal ter beschikking gesteld waar gefilmd kan worden, maar deze dient eerst te worden verduisterd. Hand- en spandiensten verlenen redactie- en bestuursleden van Brabant Cultureel zelf, om kosten te sparen. Ramen worden geblindeerd met lappen plastic, voor de deuren komt zwart doek, tafels en stoelen worden opzij geschoven en de kroonluchter, spotlichten en kerstversiering die er ook nog hangt omhoog gehesen.

Reinoud van Vught, Lukas de Kort en Froukje van Wengerden tijdens ‘The making of’ bij Paradox in Tilburg. Foto Joep Eijkens

Hengellamp
Het idee van De Kort was om kunstenaars uit verschillende disciplines letterlijk te belichten met een hengellamp die ronddraait, als een zon die opkomt en weer ondergaat. Dit staat symbool voor de verschillende kunstvormen die bij Brabant Cultureel voor het voetlicht verschijnen. Nog voor de eerste gast komt, is de opstelling klaar en zijn er proefopnamen gemaakt met de hengellamp. De Kort heeft een strak tijdschema gemaakt. Per kunstenaar wordt een uur uitgetrokken.

De Kort kruipt zelf achter de camera. Van Wengerden is regisseur en neemt plaats achter een beeldscherm. Zij bekijkt de opnamen en beoordeelt of het zo goed is of dat het over moet. De Kort heeft ervoor gekozen de opnamen te maken met een analoge camera, vanwege de mooie kwaliteit van het beeld. Om kosten te drukken wil hij zuinig omgaan met de hoeveelheid film. Dat betekent dat de opnamen niet eindeloos over gedaan kunnen worden. Maar de concentratie is er en de opnamen zijn vaak al in een keer goed.

Paul van Kemenade en cameraman Lukas de Kort. Foto Joep Eijkens

Om tien uur in de ochtend speelt saxofonist Paul van Kemenade al de sterren van de hemel. Beeldend kunstenaar Reinoud van Vught komt op het idee een grote schildering op papier mee te brengen. Pauline Roelants van United-C voert moderne dans uit. Fotografe Wiesje Peels staat nu eens zelf in de spotlight in plaats van achter de camera. Schrijver Frank van Pamelen neemt plaats aan een schrijftafeltje. En architect Jochem Heijmans toont enkele van zijn maquettes. Per kunstenaar worden verschillende opnamen gemaakt, maar wel volgens een vast stramien en vaak met een attribuut dat verwijst naar zijn of haar discipline. Ook worden er geluidopnamen gemaakt.

Ingespeeld
De Kort en Van Wengerden zijn duidelijk op elkaar ingespeeld. Het gaat er professioneel aan toe, maar toch is de sfeer heel gemoedelijk en is er ruimte voor eigen ideeën van de kunstenaars. De samenwerking verliep fantastisch. Precies volgens schema is de klus om vijf uur in de middag geklaard en kan de apparatuur worden ingepakt en de ruimte in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Voor alle medewerkers en gasten was die dag een aangename en bijzondere ervaring.

Wiesje Peels. Foto Joep Eijkens

Het filmmateriaal werd in België ontwikkeld en daarna gescand, zodat het editten van de film verder digitaal verliep. Speciaal voor dit filmpje componeerde Jeroen van Vliet pianomuziek. Die muziek, door hemzelf uitgevoerd, maakt het filmpje compleet. Het resultaat is prachtig, zowel in beeld als in geluid. Oordeel zelf.

De promotiefilm werd gemaakt door:
Lukas de Kort (camera, productie, edit)
Froukje van Wengerden (regie, edit)
Jeroen van Vliet (muziek)

Met dank aan:
Jochem Heijmans, Paul van Kemenade, Frank van Pamelen, Wiesje Peels, Pauline Roelants en Reinoud van Vught. Plus muziekpodium Paradox in Tilburg.

www.lukasdekort.com

http://froukjevanwengerden.com

Bekijk de foto’s die Joep Eijkens maakte tijdens de opname van het filmpje door op onderstaande foto te klikken.

© Brabant Cultureel 2017

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *