Stefan Hertmans wint E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs 2016 is toegekend aan de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans (1951) voor zijn roman De Bekeerlinge. De jury heeft Hertmans tot winnaar gekozen vanwege de kracht om tegenstrijdigheden met elkaar te verbinden en de kunst om in alles het gelijke te zoeken. De uitreiking vindt plaats op donderdag 13 april bij het bkkc in Tilburg. Voorafgaand houdt schrijver Arnon Grunberg de E. du Perronlezing met als titel ‘Het Paradijs’.

De E. du Perronprijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. De andere genomineerden waren Rodaan Al Galidi en Carolijn Visser.

Stefan Hertmans – De bekeerlinge. De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans heeft al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan, waaronder het boek Oorlog en Terpentijn. In De bekeerlinge voert hij de lezer mee in het historische verhaal van Vigdis Adelaïs, die uit liefde besluit een Joodse jongeman te volgen. De rechten van De bekeerlinge (in het Engels The Convert) zijn aan tien uitgeverijen in het buitenland verkocht. Oorlog en Terpentijn (In het Engels War and Turpentine) is genomineerd voor de longlist van de Man Booker International.

Rodaan Al Galidi – Hoe ik talent voor het leven kreeg. Een roman over mensen die zijn onderworpen aan wetten en regels. Rodaan Al Galidi doet daarin verslag van de leerschool die de Nederlandse asielprocedure is. De schrijver, afkomstig in Irak, putte voor dit boek uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. Hij arriveerde in 1998 in Nederland en in 2011 kreeg hij de literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte hij voor zijn inburgeringstoets.

Carolijn Visser – Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Carolijn Visser is al decennialang nadrukkelijk aanwezig in de Nederlandse literatuur met haar reisboeken en reisromans. Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangen van Mao is een documentaire vertelling die herinnert aan het literaire cliché dat niets zo onwaarschijnlijk is als het leven zelf. Selma, een Joodse overlevende van de Holocaust, besluit in de jaren vijftig met haar Chinese echtgenoot mee te gaan naar China. Daar worden zij slachtoffer van de Culturele Revolutie, die niets ophad met intellectuelen.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en van het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een kunstwerk, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en is vervaardigd bij het Textielmuseum in Tilburg. (en)

Aanmelden voor de uitreiking via www.bkkc.nl/eduperron

Portret Stefan Hertmans gemaakt door Michiel Hendryckx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *