Belangrijke prijzen voor Mestic en voor onderzoeksproject Jeroen Bosch

Eén miljoen euro was er te verdelen onder de vijf genomineerden van de Global Change Awards, een prijs ingesteld door de H&M Foundation en nu voor de derde keer uitgereikt. Doel van de prijs is om duurzaamheid binnen de mode-industrie te optimaliseren en innovaties op dat gebied te stimuleren en te ondersteunen. Mestic, het project van BioArt Laboratories (Eindhoven) waarbij mest de grondstof is voor vezels die kunnen worden verwerkt tot textiel en dus ook tot kleding, was dit jaar een van de vijf genomineerden. Mestic werd beloond met een derde prijs ter waarde van 150.000 euro plus toegang tot een eenjarige innovatie-accelerator. Innovaties kunnen zo snel worden ontwikkeld tot een niveau waarmee zij invloed hebben op de industrie. De prijsuitreiking vond 5 april 2017 plaats tijdens een feestelijk gala in Stockholm.

Jalila Essaïdi • foto > Piet den Blanken

Mestic, of ‘Manure Couture’ zoals het nu in Stockholm wordt omschreven, is een procedé dat is bedacht en uitgewerkt door Jalila Essaïdi, Sjors van Trier en Virendya Battja. Zowel de natte als de droge delen van mest (koemest, maar andere mestsoorten kunnen in principe ook) worden gebruikt om de daarin aanwezige vezels terug te winnen als bioplastics. Hiermee kan textiel worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook papier.

Dat Mestic aandacht trekt en breed wordt gewaardeerd is inmiddels duidelijk. Nominaties waren er ook voor de Future Textile Awards 2017 en voor de ASN Bank Voor de Wereld van Morgen Wereldprijs. Die laatste procedure loopt zodat deze prijs nog in het verschiet ligt.

Een andere gedoodverfde winnaar is inmiddels Jeroen Bosch. Na de Global Fine Art Award voor de tentoonstellingen in ’s-Hertogenbosch en Madrid wint nu (4 april 2017) het Bosch Research and Conservation Project – het onderzoeksproject achter de Bossche tentoonstelling – de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2017. De prijsuitreiking vindt 15 mei plaats in Turku (Finland). Dan wordt bekend welke zeven van de 29 laureaten eindigen als Grand Prix Laureaten (10.000 euro elk), evenals wie de winnaar is van de Publieksprijs. (lt)

MESTIC

Lees hier het artikel dat eerder op Brabant Cultureel over Mestic is gepubliceerd

https://globalchangeaward.com/

JEROEN BOSCH

www.europeanheritageawards.eu/

Lees hier het bericht van de Radboud Universiteit over het onderzoek en hier over de Europese prijs

(c) Brabant Cultureel 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *