Oosterhout pakt uit met kunst en liefde

Van 16 september tot met 22 oktober 2017 vormt de Heilige Driehoek in Oosterhout het decor van een eerste ‘Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek’. De Heilige Driehoek is zelfs voor teveel Oosterhouters een nog te onbekend gebied aan de oostelijke rand van de stad.
Op een terrein van ruim honderd hectare bevinden zich hier drie actieve kloosters met hun tuinen en landerijen in een historisch en ecologisch waardevol landschap. Een stichting zet zich al geruime tijd in voor eerst het behoud en vervolgens het beheer en een bredere bekendmaking van dit waardevolle erfgoed. Dat laatste is van belang in en voor Oosterhout, maar het geheel is zo uniek en waardevol dat de Heilige Driehoek ook ver over de grenzen van gemeente en provincie aandacht verdient. Aan die bekendheid wordt nu hard gewerkt.

Dat respect voor het spirituele karakter daarbij voorop moet staan, is duidelijk en daarmee lag een keuze voor kunst voor de hand. Maar dan wel hedendaagse kunst van gerenommeerde kunstenaars die zich laten inspireren door christelijke tradities. Het streven is dat dit een tweejaarlijkse manifestatie wordt met een (inter)nationale uitstraling en er ligt een plan voor in elk geval drie edities met als thema respectievelijk en in omgekeerde volgorde Geloof, Hoop en Liefde. Curator is de geboren Oosterhouter en oud-directeur van Museum Catharijneconvent Guus van den Hout.

Mede door de grootse aanpak en doordat dit in Europa de enige grootschalige biënnale is die zich richt op hedendaagse kunst en religie slaagde de organisatie erin “enorme hoeveelheden geld” te krijgen, aldus Van den Hout. Er zijn meerdere sponsors gevonden, waaronder naast de gemeente en de provincie ook het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de Vermeulen Brauckman Stichting, de Stichting Maria Elisa en de Rabobank Amerstreek.

Sam Drukker, Madonna met kind. Olieverf op doek. Foto Edo Kuipers

Inmiddels is een website online met informatie over de Biënnale en waarop ook alle deelnemende kunstenaars worden voorgesteld. (lt)

http://kunstindeheiligedriehoek.nl

 

 

 

<bijschriften:>

 

Sint-Catharinadal, Oosterhout. Foto Wilma Rekkers, 2016

 

De kapel van de Sint-Paulusabdij, Oosterhout. Foto Wilma Rekkers, 2016

 

Sam Drukker, Madonna met kind. Olieverf op doek. Foto Edo Kuipers

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *