KORTOM

Nieuwjaarswens

men wenst zich gezondheid
via de ander, geluk en voorspoed
ge vuurt een pijl naar de hemel
de hulppoli of naar het ziekenhuis
ondersteund door granaatinslag
mitrailleurvuur of ander speelgoed
nog een toastje zalm, ’t moet op
de bubbeltjes spoelen alles schoon
appelflap & oliebol voor de nasmaak
wat rond appen, een wals uit Wenen
dan ook de kerstboom naar buiten
vaatwasser, nu nog even stofzuigen
en het nieuwe jaar kan beginnen…
de beste wensen, tot volgend jaar!

(odd)

 

Schuldige straat in Tilburg

Huizenonderzoek is in. Mensen willen de geschiedenis van hun huis kennen en doen daarvoor archiefonderzoek. Zo ook historicus Arnoud-Jan Bijsterveld, die ontdekte dat zijn huidige woning en straat een beladen – ‘schuldig’ – oorlogsverleden hebben. In 1927-’28 gebouwd door Hans Polak-Cohen werd het de woning van een joods gezin dat in de meidagen van 1940 het land kon ontvluchten. Alleen de oudste zoon Bertram bleef achter. Hij werd in 1942 vermoord in Auschwitz Birkenau. Het huis werd geconfisqueerd en verkocht aan een Nazi en in feite werd de hele straat een Nazi-centrum in Tilburg. De overlevenden van het gezin Polak kwamen uiteindelijk terecht in de Verenigde Staten. Het boek dat van dit alles verslag doet, gaat over het huis en de Tilburgse straat, maar nog meer over het lot van mensen. Een Nederlandstalige versie van dit verhaal staat op stapel. (lt)

Arnoud-Jan Bijsterveld, House of Memories. Uncovering the past of a Dutch Jewish family. Tilburg: ZHC / Hilversum: Verloren 2016, 488 pp. + dvd, ISBN 978-90-8704-604-0, hb., € 39,00.
www.uitgeverij-zhc.nl
www.verloren.nl

 

 

 

Herman Pieter de Boer digitaal
Herman Pieter de Boer (1928-2014) mag dan het tijdelijke te Eindhoven met het minder tijdelijke elders hebben gewisseld, hij is met zijn eeuwig jonge verhalenbundels weer helemaal up-to-date: De vrouw in het maanlicht, De kellnerin, Het Damesorkest en Het herenhotel zijn nu als e-book uitgebracht. Het persbericht zou van Herman P. zelf kunnen zijn geweest: Geschreven in heldere stijl, rijk aan dialogen, bevolkt door tal van excentrieke personages openen ze een wereld waarin De Boer erotiek, mystiek en romantiek op wondere wijze laat samenkomen. Voor de fans een genotvolle digitale herbeleving, voor een nieuwe generatie lezers ongetwijfeld een verrassende literaire ontdekking. De verhalen zijn gedigitaliseerd in de oorspronkelijke spelling en geïllustreerd met de originele pentekeningen van schilder/tekenaar Pat Andrea. (odd)

De vier bundels zijn als e-book à € 6.99 verkrijgbaar via www.boekenbestellen.nl/ebook, de meeste internetboekhandels en de websites van veel boekhandels.

 

 

 

De wonderbaarlijke wereld van Bogaers en Schleiffert
‘Mwili Na Akili’ heet de expositie. Dat is Swahili voor ‘lichaam en geest’. Treedt binnen in de wereld van beeldend kunstenaars Paul Bogaers (1961) en Charlotte Schleiffert (1967). Park bracht hen bij elkaar. Belangstelling voor tribale kunst is wat hen bindt, naast het feit dat ze allebei uit Tilburg afkomstig zijn. Bogaers is gefascineerd door voorouderbeelden, de wereld van de geesten. Daarop geïnspireerd maakt hij surrealistische beelden en installaties waarbij hij op ongebruikelijke wijze een combinatie maakt van gevonden objecten, papier-maché en foto’s, met een kwinkslag in de details. Schleiffert inspireert zich voor haar expressieve, kleurrijke tekeningen en schilderingen op tribale kunst om grote thema’s als macht en onderdrukking te behandelen. Een drukke expositie waar veel te zien is. (ivb)

http://park013.nl
Foto’s Paul Bogaers

Mwili Na Akili is nog t/m 18 december 2016 te zien in Park te Tilburg.

 

 

 

Jong talent DJ JustRoozz
Roos van der Maas uit Vught is veertien en timmert hard aan de weg als dj. Ruimt twee jaar geleden volgde ze een cursus dj/producer en sindsdien treedt zij op, en niet alleen op schoolfeesten. Nu is zij als jong talent uitgekozen om 20 december 2016 deel te nemen aan de dj marathon in Breda, waar dan ook het Glazen Huis van Radio 3 FM Serious Request staat. Die marathon bestaat uit 42,12 uur non-stop dj’s en is een idee van Dave Hipke van de DJ School Breda. Roos van der Maas presenteert ook een jongerenprogramma op de lokale Vughtse omroep Avulo en verzorgde al eens een masterclass op het Maurickcollege. Ze draait voornamelijk House, Hardstyle en top 40-muziek en is vastbesloten als dj de wereld te veroveren. En mocht dat niet lukken, dan komt dat niet door een teveel aan kapsones, want die heeft ze niet. (lt)

www.youpopstar.nl/index.php/component/com_yps_video/id,335/view,video/
Op www.youpopstar.nl staan filmpjes waar Roos als dj bezig is. Zie ook Instagram: DJ_JustRoozz; en Facebook: DJ JustRoozzvandermaas.

 

 

 

‘Nieuw’ schetsboek Vincent van Gogh
Bij uitgeverij TerrraLannoo verscheen op 15 november 2016 een opzienbarend boek:
Vincent van Gogh. Het verloren schetsboek uit Arles. Het gaat om een groot formaat schetsboek waarin Vincent van Gogh niet lang voor zijn dood 65 tekeningen maakte. Het schetsboek is in privébezit en werd ontdekt door de Canadese kunsthistorica en Van Gogh-kenner Bogomila Welsh-Ovcharov die het samen met collega Ronald Pickvance bestudeerde en het nu dus met een uitvoerige inleiding uitgeeft. Zowel beide kunstkenners als de uitgevers (het boek verschijnt tegelijk in meerdere talen) zijn overtuigd van de echtheid van dit schetsboek, het Amsterdamse Van Goghmuseum is dat niet. Het is daarmee extra spannend hoe de kunstwereld op deze publicatie zal reageren. Brabant Cultureel komt er op terug. (lt)

Bogomila Welsh-Ovcharov, Vincent van Gogh. Het verloren schetsboek uit Arles. Houten: Terra 2016, 280 pp., ISBN 978-90-820-7492-5, hb., € 69,00.

 

 

Weggestuurd maar toch geëerd
Opera Zuid heeft het moeilijk. De Raad voor Cultuur vindt hetartistieke beleid onder de maat en verwacht de komende jaren geen verbetering. Zeker niet onder de leiding van de alomtegenwoordige Miranda van Kralingen, die dan ook vertrekt. 12 November 2016 was haar laatste première. Een volle zaal, een feestelijke stemming en een enthousiast applaus voor de zoveelste Nozze di Figaro. Zoals vrijwel steeds vervulde Miranda van Kralingen ook een rol en wel die van de oude tang Marcellina. De Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans zwaaide haar na afloop lof toe: Gedeputeerde Staten van Limburg had haar benoemd tot ‘Limburger van Verdienste’. Zo doen ze dat in Maastricht: een feestelijke strik om de voet die je een trap onder je achterste verkoopt. Ook Tjitte de Vries, echtgenoot van Miranda van Kralingen en als koordirigent, assistent-dirigent en duvelstoejager naar Limburg gehaald, vertrekt. Opera Zuid wordt voorlopig geleid door de vroegere directeur van Het Brabants Orkest Stan Paardekooper en de uit de Bossche muzikale wereld bekende Marc Versteeg. Ondertussen zoekt het bestuur een nieuwe, definitieve artistiek leider. (ch)

 

 

Dautzenberg tegen bkkc: 1-0
Tijdens een speciale aflevering van het (Tilburgse) Cultureel Café in het kader van ‘Tilburg voor Cultuurnacht’ ging Anton Dautzenberg zaterdagavond 29 oktober 2016 in gesprek met bkkc-directeur Chris van Koppen. Van Koppen bleek de feiten over zijn eigen instelling nauwelijks te kennen en uit het tweegesprek kwam een ontluisterend beeld naar voren van bkkc als een sterk bureaucratische en geldverslindende strijkstok-laag tussen aan de ene kant de provincie als subsidieverstrekker en aan de andere kant kunstenaars die weinig of niets van al dat subsidiegeld merken. Kunstenaars die niet marktgericht werken, kunnen het bij bkkc wel schudden. Bij andere provinciale ‘steun’functies is de situatie niet anders. Erfgoed Brabant (een stichting met een ANBI-status) kent al sinds bijna een jaar
geen subsidieregeling. ‘Zonder erfgoed zijn we spoorloos’, staat op de website en er worden wel betaalde cursussen aangeboden, maar van enige ondersteuning is geen sprake. (lt)

Lees een verslag van het gesprek tussen Dautzenberg en Van Koppen:
Schrijver Anton Dautzenberg maakt gehakt van bkkc.

 

 
Potje Buurtbal

Je kent ze wel, een doorzichtig plastic doosje met een doolhof dat je moet kantelen om een balletje te laten rollen. Beeldend kunstenaar Willem Claassen bouwde met Potje Buurtbal dit speelgoed in het groot voor een speelplaats in Woensel West in Eindhoven, met het stratenplan van de wijk erop. Door op de rand te lopen kantelt het object en kun je de ballen laten rollen naar plekken in de wijk waar iets bijzonders is te zien, bijvoorbeeld een insectentuin. Dit deel van de wijk wordt de komende jaren verder ontwikkeld door woningcorporatie TRUDO, die ook partner is in het project. Woensdag 26 oktober 2016 – tijdens de Dutch Design Week – is het kunstwerk feestelijk in gebruik genomen door buurtbewoners, op uitnodiging van Tante Netty, een sociaal ontwerpbureau dat creatieve projecten in de wijk stimuleert. (ivb)

Potje Buurtbal is te vinden aan: Galileastraat 2 in Eindhoven. www.tantenetty.nl

 

Vlisco: een geschiedenis in design
Twee exposities in de Boscotondohal stellen de bijzondere dessins van Vlisco centraal. Vlisco is thuis in Helmond en bestaat 170 jaar. Vlisco 1:1 op debegane grond is samengesteld door Vlisco in samenwerking met Gemeentemuseum Helmond en toont de geschiedenis vanaf de eerste waxprints, geïnspireerd op Indonesische batiks, tot recente ontwerpen en toepassingen in de mode. Het is een lust voor het oog. Voor het ontwerp tekende Studio Harm Rensink. Een gratis vouwblad, uitgegeven door Vlisco, biedt aanvullende informatie. Op de eerste verdieping is de solo-expositie Paradise Beyond van Yinka Shonibare (1962) te zien. Deze Britse kunstenaar met een Nigeriaanse achtergrond stelt in zijn kleurrijke installaties het kolonialisme aan de kaak, en het feit dat de geschiedenis zich herhaalt. Zijn werk is humoristisch met een diepere bodem. Hij koos voor Vliscostoffen vanwege de wereldwijde contacten: de dessins lijken typisch Afrikaans, maar komen uit Helmond. (ivb)

Beide exposities in de Boscotondohal, Helmond, t/m 12 maart 2017.
www.gemeentemuseumhelmond.nl

 

New Material Award 2016 voor Olivier van Herpt
Olivier van Herpt (Eindhoven 1989) is de winnaar van de New Material Award 2016. De prijs bestaat naast de eer uit een bedrag van € 15.000. Van Herpt won de prijs met zijn project Functional 3D Printed Ceramics. Hiervoor ontwikkelde hij een 3D printer die normale klei zonder toevoeging van water kan printen in dunne lagen en met fijne details. Dit maakt het mogelijk plastic te vervangen door duurzaam ceramiek. Doel van de prijs is om kunstenaars en ontwerpers uit te dagen duurzame materialen en innovatieve technieken toe te passen. Minister Bussemaker reikte prijs uit bij de opening van de tentoonstelling New Material Award 2016. Alle achttien genomineerde ontwerpen zijn te zien tijdens Dutch Design Week in Eindhoven van 22 t/m 30 oktober 2016 in de Kazerne (Paradijslaan 2-8). In april 2017 gaat deze tentoonstelling naar de internationale Salone del Mobile in Milaan. (lt)’

http://oliviervanherpt.com
www.newmaterialaward.nl

 

Lichtkunstwerk Herman Kuijer siert Theresialyceum
De oostzijde van het vernieuwde Theresialyceum in Tilburg is verrijkt met een fraai lichtkunstwerk, ontworpen door Herman Kuijer (1953). Het kunstwerk is opgebouwd uit een ledverlichting, die de gevel ’s avonds een kleurig aanzien geeft. De keuze voor kunstenaar Kuijer is niet toevallig. Hij ontwierp ook de verlichting van het nabij gelegen Westpoint, een van de hoogste woontorens van Nederland.  Kuijer genoot zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving (nu Design Academy) in Eindhoven. Inmiddels heeft hij verspreid over het land vele tientallen lichtobjecten geinstalleerd. Met de installatie van het kunstwerk wil het Theresialyceum ook laten zien dat het een zogeheten Cultuurprofielschool is, met extra aandacht voor de kunstzinnige vakken. (en)

 

Etsen van Dirk Baksteen in Esbeek
De Stichting Vrienden van Andreas Schotel in Esbeek kijkt verder dan het etswerk van haar naamgever. Eerder was er aandacht voor Jan Proost, met wie Schotel bevriend was. Nu is er een tentoonstelling met etsen van Dirk Baksteen, een oudere stadgenoot van Schotel uit Rotterdam die geruime tijd in werkte in Mol in de Antwerpse Kempen. Hij was lid van de Molse School, in feite een ongeorganiseerde groep kunstenaars die elkaar daar troffen, maar die nooit een gemeenschappelijke stijl nastreefden. Dirk Baksteen legde zich toe op grafiek. Zijn broer Gerard ontwikkelde zich breder als schilder en aquarellist, grafisch kunstenaar en ontwerper van boekbanden. Getoond worden grafiekbladen uit de collectie van het voormalig Museum Kempenland (Eindhoven) en uit particulier bezit. (lt)

dirk-baksteen

Dirk Baksteen, De Linde, uit Album ‘De oude Kempen’, 1951.

“Dirk Baksteen (1886-1971), etser van de Kempen”, van 16 oktober
2016 t/m 15 januari 2017 in het Andreas Schotel
Museum in café Schuttershof, Dorpsstraat 2 te Esbeek.
www.andreasschotel.nl

 

 

Heaven, Hell & Earth
Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch brengt een opzienbarende expositie: Heaven, Hell & Earth. Deze keer drie losse installaties die een moderne variant vormen op De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. De Zwitserse Pipilotti Rist verbeeldt met de video Homo Sapiens Sapiens (2005) de hemel. Een hallucinerend beeldverhaal geprojecteerd op een scherm aan het plafond dat de bezoeker vanaf een ligbed bekijkt. De Nederlander Gabriel Lester vertegenwoordigt met de filmprojectie Aeon (2016) – hier voor het eerst getoond – de aarde. Middels een bloedstollende race verbeeldt hij het leven als een eindeloze loop. Het Britse duo Jake en Dinos Chapman imponeren met de installatie Fucking Hell (2008): maquettes van troosteloze landschappen met duizenden modelfiguurtjes in nazi-uniformen. Toegift is Roland Sohiers De Tuin der Lasten, een muurschildering opgedragen aan de in maart overleden museumdirecteur René Pingen. (ivb)

bc-kortom-foto-gabriel-lester-still

Te zien t/m 15 januari 2017. Info: www.sm-s.nl

 

 

De vriendschap tussen Wiegersma en Zadkine
Het boek Ossip Zadkine en Hendrik Wiegersma. Een vriendschap schreef de nieuwe (onbezoldigde) conservator van Museum De Wieger in Deurne, Lex van de Haterd grotendeels op basis van brieven van Zadkine aan Wiegersma. Beelden en werken op papier van Zadkine zijn tot en met 15 januari 2017 in het museum te zien. Zij maakten oorspronkelijk deel uit van de verzameling van Wiegersma. Daarnaast wordt werk getoond van Wiegersma zelf en van hun gemeenschappelijke vrienden zoals Otto van Rees, Moissey Kogan en Charles Albert Cingria.

Zadkine was niet alleen belangrijk voor Wiegersma – vanwege visie, inspiratie en prestige – andersom was ook het geval! Wiegersma was in de jaren twintig en dertig ook mecenas, toen Zadkine nog niet veel inkomsten had, en hij bracht Zadkine in contact met volkskunst en promootte zijn werk in Nederland. (ivb)

Links Zadkine, rechts Wiegersma

Links Zadkine, rechts Wiegersma

Catalogus € 12,50. Voor informatie zie: www.dewieger.nl

 

De Schoenendoos
In de achtertuin van Jasper Sprengers en Sandra de Haan, midden in Heeze, staat sinds kort het kleinste podium van Noord-Brabant, cultuurtuinhuis De Schoenendoos. Eens in de maand is er een onversterkt optreden met muziek, theater, cabaret of andere podiumkunsten. De Schoenendoos is geschikt als laagdrempelige springplank voor beginners, maar ook leuk voor beroepsartiesten die een try-out in kleine setting willen doen. In de intieme, sfeervolle ruimte zijn zestien zitplaatsen. Wie een podium zoekt, kan zich opgeven. Sprengers en De Haan ontwierpen de ruimte voor eigen gebruik, maar kregen het idee om deze geschikt te maken voor kleinschalige optredens. ‘Een leuke manier om mensen te ontmoeten die ook van muziek en theater houden!’
Zaterdag 22 oktober 2016 treedt verhalenvertelster Desiree Hornikx op. Kees Verweij zorgt voor de muzikale omlijsting. (ivb)

bc-schoenendoos-cultuurtuinhuis-heeze

Molenstraat 27 te Heeze. Voor info en aanmelding zie: deschoenendoos.nl

 

Weather or Not
In de tentoonstelling Weather or Not toont MU in Eindhoven werk van veertien kunstenaars die zich lieten inspireren door het weer. Tien jaar na An Inconvenient Truth van Al Gore lijkt de paniek over de opwarming van de aarde te zijn verdwenen, aldus de tentoonstellingsmakers. Gideon Mendel doet als enige exposant verslag van wereldwijd optredende overstromingen die worden toegeschreven aan ‘global warming’. Zijn video’s doen denken aan het indrukwekkende project van de fotograaf Kadir van Lohuizen dat vorig jaar werd gepresenteerd op het fotofestival van Naarden. Esther Kokmeijer komt eveneens met een serieus onderwerp. Zij fotografeerde in China resten van een met zilverjodide gevulde raket die in de lucht geschoten werd om het te laten regenen. De andere projecten zijn ludiek – mooie vondsten en interessante experimenten – op het raakvlak van kunst en techniek. (ivb)

Nog te zien t/m 25 september te zien bij MU in Eindhoven. 
www.mu.nl

 

Eric Vloeimans ontvangt Muziekprijs Bernhardfonds
Trompettist, componist en bandleider Eric Vloeimans krijgt de Muziekprijs 2016 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro. De prijs wordt aan de in ‘s-Hertogenbosch opgegroeide musicus uitgereikt op zondag 6 november en maakt deel uit van de programmering van festival November Music.
De jury roemt naast Vloeimans’ typisch eigen geluid de grensverleggende samenwerkingen die hij aangaat. Dat doet hij zonder zijn eigen identiteit geweld aan te doen. Ook het in een vroeg stadium onderkennen van jong talent is volgens de jury een van de grote verdiensten van de in Rotterdam wonende musicus. De keurmeesters denken daarbij vooral aan de samenwerking tussen de trompettist en zijn voormalige leerling Kyteman.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks een Kunstprijs uit. Bij toerbeurt komt elk jaar een andere kunstdiscipline aan bod, te weten muziek, dans, beeldende kunst en theater.

Foto Gemma van der Heyden

Foto Gemma van der Heyden

 

Dansen met de vijand
‘Dansen met de vijand’ vertelt het wonderlijke maar waar gebeurde verhaal van Roosje Glaser (1914-2000). Voor de oorlog had zij een dansschool. Door haar Joodse wortels werd ze verraden en belandde ze in 1943 in Kamp Vught. Van daaruit werd ze overgebracht naar kampen Westerbork en Auschwitz. Ze wist te overleven door te dansen, met de vijand. Lang na de oorlog ontdektte Paul Glaser bij toeval de verborgen familiegeschiedenis van zijn tante. Hij schreef er een boek over. De theaterproductie naar aanleiding van het boek was zo’n groot succes, dat gekeken wordt of er een reprise mogelijk is. De expositie gewijd aan Roosje Glaser (met veel documentatiemateriaal en filmbeelden) en is nog t/m 8 januari 2017 te zien in Nationaal Monument Kamp Vught. (ivb)

Dansen-met-de-vijand

Info over boek, expositie en theatervoorstelling:
www.dansenmetdevijand.nl

 

Brabantse winnaars Kunstbende
Cecile Hübner (Oosterhout, 17 jaar) en Tosca Sommerdijk (Tilburg, 15 jaar) hebben op 18 juni in hun categorie de landelijke finale van de Kunstbende gewonnen. Cecile won in de categorie Expo met haar kunstwerk met de prozaïsche titel ‘Hij vroeg of ik achter op wilde en ik zei ja, maar een bagagedrager had hij niet’. Haar prijs is een expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tosca won in de categorie Theater en zij mag in 2017 een voorstelling geven op Oerol. In de categorie Taal eindigde Selma Oueddan (Breda, 14 jaar) op de derde plaats. Jasmijn Vugts (Tilburg, 13 jaar) werd derde in de categorie Fashion. (en)

www.kunstbende.nl

 

De dieren van Jeroen Bosch
Het Natuurmuseum in Tilburg heeft een bescheiden expositie gewijd aan de dieren die voorkomen op de schilderijen van Jeroen Bosch. Bosch verbeeldde niet alleen inheemse en uitheemse dieren, maar ook fabeldieren (zoals de eenhoorn, de griffioen en de draak) en fantasiedieren (samengesteld uit lichaamsdelen van verschillende dieren). Het aardige is dat het museum aan drie hedendaagse kunstenaars opdracht heeft gegeven fantasiedieren te ontwerpen. Deze staan opgesteld tussen de opgezette dieren. Bosch kan de dieren naar het leven hebben getekend, zowel voorkomend in de natuur als in gevangenschap, maar ook kan hij afbeeldingen in boeken hebben gekopieerd. Hij voegde dieren aan zijn voorstellingen toe vanwege hun symbolische betekenis. Wat daarover bekend is (en dat is niet heel veel) wordt uit de doeken gedaan in de expositie. Leuk voor kinderen. (ivb)

Expositie t/m 1 april 2017 in Natuurmuseum Brabant in Tilburg
www.natuurmuseumbrabant.nl

 

Subsidie voor VPRO Medialab
Cultuurfonds Brabant C geeft het VPRO Medialab, dat sinds 2015 is gevestigd op Strijp-S in Eindhoven  een financiële injectie van 495.00 euro. Daarmee wordt het VPRO Medialab in staat gesteld om zich verder te ontwikkelen.  Brabant C is van mening ‘dat VPRO Medialab in korte tijd overtuigend heeft laten zien hoe het in staat is netwerken te bouwen en zich aan bestaande te verbinden, niet in de laatste plaats in de culturele sector.’ Voor Brabant C is het medialab een geloofwaardige schakel tussen de regionale netwerken rond innovatie en cultuur. Hiermee brengt het lab goede mogelijkheden voor een duurzame versterking van de sector. Daarnaast zet VPRO Medialab zich de komende jaren ook in voor begeleiding en ontwikkeling van Brabants talent op mediagebied. (en)

www.vpro.nl/medialab

 

Linda Arts – LUX
Toepasselijker dan LUX (latijn voor licht) kan de naam van het nieuwe boek van de Tilburgse kunstenaar Linda Arts niet zijn. Licht en ruimte vormen al ruim tien de thema’s in haar werk. Met enkel het gebruik van geometrische patronen in zwart, wit en grijstinten weet zij trompe l’oeil effecten te bereiken. Naast schilderijen, werken op papier en muurschilderingen maakt zij ook lichtinstallaties. Het boek toont een overzicht van haar werk van de laatste zes jaar.(ivb)

Linda Arts

LUX (met tekstbijdragen van Angelique Spaninks en Hanneke de Man),
uitg. 99Publishers, € 24,50

Exposities t/m 12 juni 2016 in Museum van Bommel van Dam in Venlo
en t/m 26 juni 2016 in Museum De Pont in Tilburg.

www.lindaarts.nl

 

Avontuur, sculptuur, architectuur

Jan Doms (Tilburg 1949) is vooral bekend als initiator en organisator van tal van projecten op het gebied van kunst en architectuur. Je zou bijna vergeten dat hij ook beeldend kunstenaar is. Onlangs presenteerde Jan Doms een boek met als titel Avontuur, Sculptuur, Architectuur, waarin hij zijn vele projecten – ook de buitenlandse – documenteerde. Jan Doms volgde de opleiding constructief beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit, beide in Tilburg. Doms zette zich in voor onder meer de Tilburgse Kunststichting, theater De NWE Vorst, werkcentrum het Duvelhok, kunst in de openbare ruimte, ruimtelijke ontwikkeling en architectuur. (ivb)

Jan Doms, Avontuur, Sculptuur, Architectuur (2016).
Te bestellen via jandoms@lefdynamics.nl, € 18,- (excl. verzendkosten)

 

52 Kruiken 
De Tilburgse keramiste Jolanda van de Grint maakt dit jaar elke week een kruik. Door tijdens het stoken telkens andere ‘ingrediënten’ toe te voegen, krijgen de kruiken andere kleurschakeringen. Mensen kunnen ook een kruik bestellen en daarbij hun persoonlijke wensen uiten. Van de Grint bakt de vijftien centimeter hoge kruiken in een zogeheten Saggar, een aardewerken vat dat in de oven wordt geplaatst. “Ik hoop dat mensen ideeën aandragen waar ik zelf nooit aan zou denken”, zegt ze. “Op die manier moet elke kruik een eigen verhaal gaan vertellen. En al die verhalen vormen aan het eind van het jaar één groot verhaal.” De kruiken kosten honderd euro per stuk. (jt)

www.jolandavandegrint.nl


Subsidie choreografe Heitmann
Het Fonds voor de Podiumkunsten ondersteunt de Tilburgse Katja Heitmann voor de komende twee jaar voor haar project Pandora’s Dropbox. De choreografe neemt met dat project de hedendaagse technologie als uitgangspunt. Met de financiële bijdrage gaat Heitmann een professioneel team opbouwen, haar stijl verder uitwerken en haar internationale netwerk uitbreiden. Het eindresultaat wordt in 2017 gepresenteerd tijdens SPRING en Theaterfestival Boulevard. Al vanaf 2013 wordt Heitmann ondersteund door DansBrabant. De komende jaren wordt deze intensieve samenwerking doorgezet en sluiten Het Huis Utrecht en SPRING aan als twee nieuwe partners. (rvdh)

www.katjaheitmann.com
www.dansbrabant.nl


 

Museum naar landgoed Haanwijk
Jarenlang was het Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel gehuisvest in het hoofdgebouw van Kentalis, het vroegere Instituut voor Doven. In de bibliotheek in Sint-Michielsgestel zijn nog slechts enkele vitrines met museummateriaal te bekijken. Er is echter nieuw onderdak gevonden. Brabants Landschap gaat het museum ruimte bieden op Landgoed Haanwijk. Daar wordt een grote schuur verbouwd en als dat gereed is, kan dit klein, maar interessant archeologisch museum weer in volle glorie uitpakken. De locatie is perfect: aan de Dommel tegenover het gehucht Halder, waar een pottenbakkerij uit de Romeinse tijd is opgegraven, en ook tegenover de monding van de Essche Stroom. Over twee jaar is de opening. Tot die tijd: naar de bieb. (lt)

www.romeinshalder.nl
www.academia.edu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *