Henk van Belkom: Tilburgs fenomeen en jazz-icoon in boek vereeuwigd

Henk van Belkom (1938) is een fenomeen op het gebied van de – vooral oude – jazz. Een fraai (en fors!) blader, kijk- en leesboek geeft nu een beeld van Van Belkom zelf en van zijn betekenis voor het culturele leven in Tilburg en omstreken gedurende een periode van ruim vijftig jaar. 

door Olaf Douwes Dekker

Onlangs verscheen een zorgvuldig samengesteld boek over het Tilburgse muziekfenomeen Henk van Belkom (Tilburg, 1938). Van Belkom was van huis uit winkelier, maar was vooral ook bijna zestig jaar actief als trompettist, multi-muzikant, leider van The South Jazz Band en hét brein en dé motor achter oneindig veel initiatieven in de recente muziekhistorie van Noord-Brabant. Het boek dat Rinus van der Heijden, Ruud Erich en Jan van Rijthoven nu aan hem hebben gewijd, moet iedere liefhebber van oude jazz en van de Tilburgse sociale geschiedenis echt aanschaffen.

Wie het boek ter hand neemt, vindt daarin een onuitputtelijke bron aan informatie. Nergens anders is zo veel aan Tilburgse feiten en feitjes te vinden! Bovendien is het een werkelijk prachtig verzorgd boek,  gebonden, rijk geïllustreerd en uitmuntend gedocumenteerd. Het boek bevat prachtig, historisch beeldmateriaal en heldere foto’s van Gemma van der Heyden. Het beschrijft en verbeeldt de periode vanaf het ontstaan van de fameuze The South Jazzband in 1957, nadat de zestienjarige Van Belkom in 1955 al The Black Bottom Stompers had opgericht, tot nu, bijna zestig jaar later. Een periode van onnavolgbare muzikale avonturen die de vaste kern van het orkest, makkers voor het leven, over de hele wereld bracht.

Henk van Belkom op 9-jarige leeftijd. Foto privé-bezit Henk van Belkom

Henk van Belkom op 9-jarige leeftijd. Foto privé-bezit Henk van Belkom

Ras-muzikant
Rinus van der Heijden, met medewerking van Ruud Erich en Jan van Rijthoven, vraagt in een onderhoudende stijl terecht aandacht voor deze ras-muzikant uit Brabant. Naast de weerslag van interviews met Van Belkom zelf bevat het boek interviews met Joep Peeters, Frits Katee, Fred Gelderblom, Leo Versteden, Harrie Vermeer, Jan Timmermans, Ed Ghering en vele, vele anderen. Die geven een inkijk in een wereld die anders misschien onnodig gesloten zou blijven voor argeloze omstanders.

In feite gaat het boek nauwelijks over jazz, maar vooral over de gedrevenheid van een man die velen in zijn enthousiasme met zich meetrok en zijn stempel drukte op het culturele leven van zijn omgeving. Het is een almanak waarin het goed bladeren en kijken en soms fijn lezen is. Uiteraard bevat dit boek ook een chronologisch overzicht van het  rijk gevulde leven van Van Belkom, plus een verantwoorde discografie. Je weet niet wat je leest en bijna aan den lijve meemaakt: altijd hard werken en toch veel plezier beleven, wat een sleutel tot succes!

Rinus van der Heijden, Ruud Erich en Jan van Rijthoven,
Henk van Belkom. Van ‘Beren-Temmer’ tot jazzmuzikant.
Tilburg: november 2015, 152 pp., hb., € 19,50.
In de boekhandel en te bestellen via
www.thesouthjazzband.nl

© Brabant Cultureel – april 2016

Reacties (1)

  1. Peter Visser schreef:

    Geweldig boek over een bijzondere jazz persoon. Hij heeft veel voor de muziek in Tilburg en ook daarbuiten, betekent.
    Mooie biografie, aanrader voor jonge muzikanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *