Kinderboek ‘Uil gaat uit fietsen’ is een vat vol met onvoorspelbare avonturen

Het briefje waar Lizzy Koppe-van Pelt zo trots op is, staat op de achterzijde van het boek: ‘Dag Lizzy, Dank voor brief en versjes. Heel leuk! Ik meen het. Ga dus naarstig door. Groeten van Annie M.G. Schmidt’. Nou is het van veel schrijvers bekend dat ze ook als ze toegestuurd werk niet gelezen hadden, een dergelijk berichtje stuurden naar de afzender ervan, maar laten we aannemen dat Annie M.G. Schmidt het eerlijk bedoelde, dan zou nog niet iedereen zo’n briefje achter op zijn boek zetten. 

Door JACE van de Ven

Het daagt de recensent uit om Van Pelts werk te vergelijken met dat van Annie M.G. Schmidt en daar kan het niet aan tippen. Hetgeen niet wil zeggen dat Uil gaat uit fietsen en waarom oom Vivant zich losmaakt van aardse zaken geen geslaagd boek is, ook al lezen we alleen maar dat oom Vivant zich losmaakt van de aarde en niet waarom. Een kniesoor die daarop let.

Illustratie Annie Meussen.

Illustratie Annie Meussen.

Het valt trouwens niet mee om als zesenzestigjarige teksten te beoordelen die mijns inziens vooral voor kinderen bedoeld zijn, ook al zijn ze volgens de achterflap voor iedereen tussen 0 en 101 jaar. De onmiddellijkheid, de argeloosheid, de onschuld en het associatief vermogen dat ze in zich dragen, is voor iemand op leeftijd niet altijd op juiste wijze aan te voelen ten gevolge van de zogenaamde verstandelijke logica waar hij zich zijn hele werkzame leven aan had te houden.

Op schoot
Lizzy Koppe-van Pelt, hoewel toch ook al geboren in 1964, lijkt daar aan te ontkomen. Ze begint gewoon te vertellen en er valt haar, al vertellende, wel weer iets nieuws in dat het verhaal tot een goed einde brengt. Het titelgedicht is hiervan een mooi voorbeeld. Bij Uil gaat uit fietsen denkt de cerebrale volwassene bijvoorbeeld aan een fietstochtje, maar de ‘brainwaves’ en invallen dreven de versjesmaakster anders. Uil zegt:

 

Kijk eens wat ik heb gevonden
Hij stond zomaar in het bos
tussen twee kastanjebomen
en het slotje dat was los!

Dus vandaar dat ik hem leen.
Zeg het maar, waar gaan we heen?

 

Vervolgens komt er een zekere Jij ingevlogen en die zegt op rijm dat ze – of hij – graag kattekwaad uithaalt met voorbeelden en al. Waarop Uil besluit met:

 

Ik zou zeggen: “Kom we gaan!
Spring maar lekker achterop!”

Ergo: Uil gáát uit fietsen, hij moet nog gaan. Toch zou het me niet verbazen als de versjesmaakster met het idee begonnen was om Uils ervaringen op een fietstocht te beschrijven zoals het misschien ook haar bedoeling was om het waarom dat Oom Vivant zich losmaakte van aardse zaken uit de doeken te doen. Maar de verteldrang wilde nu eenmaal anders.

Let wel, ik zie deze ‘ontsporingen’ als een voordeel voor een auteur voor kinderen. Van Pelt zegt, dat toen ze nog niet kon lezen, haar oma haar voorlas terwijl zij op oma’s schoot zat. Nu heeft ze een boek voor zo’n moment geschreven, liefdevol, creatief, fantasievol en hier en daar emotioneel.

Sinds 2005 is Lizzy van Pelt fulltime schrijver, een veelschrijver. Ze schreef al veertig kinderboeken en organiseert van alles daaromheen. Ook is ze correspondent van het Brabants Dagblad in haar woonplaats Woudrichem, houdt zich bezig met dialect, ontwerpt reclameborden, schildert muurgedichten en bracht een eigen verjaardagskalender uit.

Illustratie Annie Meussen.

Illustratie Annie Meussen.

Annie Meussen
Al heel wat keren eerder werkt Lizzy van Pelt samen met  illustrator Annie Meussen uit Herpen. Annie (1949) verdiende haar sporen vooral als illustratrice van natuurboeken, die zij vaak maakte met haar overleden partner, natuurkenner Willem Iven. Haar stijl is heel natuurgetrouw. Tekent zij een plantje dan zie je ook de verkleuringen aan de onderste blaadjes, larvenvraat of windscheuren. Daarnaast maakte ook zij kalenders, prentenboeken en tal van vrij werk dat kan evolueren naar bijna abstract.

Voor Uil gaat uit fietsen heeft zij traditionele, op de eerste plaats anecdotische illustraties gemaakt, die zich goed verhouden tot de teksten waardoor het resultaat een lekker warm en traditioneel kinderboek is geworden. Al met al een prachtig product, iets wat je niet alleen als kind, maar ook als ouder en grootouder zou willen hebben. Soms stuit je op een zwak zinnetje of een woordje dat uit rijmdwang in een versje opgenomen werd, maar dat hindert niet. Het gaat erom hoe creatief het verhalend rijm verteld wordt en dat is altijd natuurlijk en solide.  En net zo zijn de illustraties.

Omslag Uil gaat uit fietsen

Uil gaat uit fietsen, 101 gedichten voor mensen van 0 tot 101,
door Lizzy Koppe-van Pelt, geïllustreerd door Annie Meussen,
Uitgeverij SpecialBoox, 260 pagina’s, hardcover, 
ISBN 978-94-91662-69-0, prijs 14,95 euro.

www.lizzyvanpelt.nl

© Brabant Cultureel – februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *